Torsdag med fasan

Vi har flyttat och därför också bytt affär. Den nya Vi-butiken ligger vid Hornstull och är skaplig. Lite svår att hitta i men med ett helt ok utbud.

Idag hade de fasanlår för 49 kr/kg t.ex. Detta gjorde att jag skippade min tänkta tortellonimiddag mot en vardaglig (och billig) tvårätters meny bestående av Jordärtskockssoppa med efterföljande fasan i persilja och svampröra. Recepten är för två personer.

Jordärtskockssoppa

  • 300g jordärtskockor i skivor
  • ½  halverad och skivad gul lök
  • 1 krossad klyfta vitlök
  • ett glas vitt vin
  • buljong
  • en knapp dl grädde

Fräs löken i smör tills den är mjuk. Lägg i jordärtskockorna och fräs ett par minuter. Slå på vinet, reducera och sen täck med buljong. släng i vitlöken. Stormkoka i en 10-15 min. Mixa, slå i grädden och koka ihop. Spä med buljong tills du gillar konsistensen.
Jag serverade med grillade bitar av jägarbacon och små snittar av bröd med ost som grillats i ugnen till de var snygga och krispiga.

Fasan i persilja med svampröra.

  • 2-300g fasanlår (i vårt fall)
  • 1 paket jägarbacon
  • 1 knippa persilja
  • 1hg skogschampinjoner i mindre bitar
  • ½paket torkad Karl-johan
  • vattnet till Karl-johansvampen
  • buljong

Lägg den tokade svampen i blöt enligt anvisning. Halvera fasanlåren och linda dessa med en skiva bacon var. Bryn fågelbitarna, lägg på persiljan (spara lite för dekoration), klicka dit ett par msk smör och slå över svampvattnet. Koka långsamt under lock i 45 min. Smält smör i en stekpanna och fräs champinjonerna långsamt i 10 min. Lägg i skurna bitar av Karl-johansvampen med. Ta upp fågeln, sila såsen, red av med arrowrot och servera allt i djup tallrik.

Lämna en kommentar